Hoe dikkere laag bij rhodineren

Gereedschap en technieken voor oppervlaktebewerking en het afwerken van je werkstukken zoals schuren, polijsten, matteren, rhodineren, blitsbeitsen, .....
Edell
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 1
Lid geworden op: maandag 02-12-2019, 14:37
Ervaring: Professioneel goudsmid

Hoe dikkere laag bij rhodineren

Berichtdoor Edell » maandag 02-12-2019, 14:46

Nieuw op het forum als startend goudsmid en met een korte vraag. Hoe zorg je voor een dikkere laag dan gebruikelijk op je sieraad bij het rhodineren? Is dat een kwestie van het sieraad langer in het rhodineerbad laten hangen of een hogere concentratie rhodium in het bad doen?
Ik hoor graag van iemand!
Groeten,
Peggy
Sinterklaas
Enthousiast lid
Enthousiast lid
Berichten: 114
Lid geworden op: woensdag 02-12-2015, 21:07
Ervaring: Overig

Re: Hoe dikkere laag bij rhodineren

Berichtdoor Sinterklaas » woensdag 04-12-2019, 14:20

Langer zal een dikkere laag geven. MAAR opeen gegeven moment zal is de maximale laag dikte bereikt. En maakt het niet uit of je het er nog langer in laat zitten.

Dus stel dat je na 3 minuten de maximale laag dikte hebt. Dan kun je hem er wel een uur in laten. Maar dan heeft ie er 57minuten voor niks in gehangen.

Ik denk dat de maximale laag dikte in enkele minuten bereikt zal zijn. Dit zal per soort/merk rhodiumbad verschillen. Misschien dat de fabrikant daar meer over kan zeggen.

Als je een dikke laag wil om slijt vaster te zijn. Kijk dan ook naar welk merk rhodiumbad de hoogste hardheid heeft. Hoe harder het rhodium hoe slijt vaster. Net zoals nikkel wit goud harder en slijt vaster is dan PD-witgoud.

Je zou nog met het voltage kunnen spelen. Alleen als het voltage te hoog staat zal ook het rhodium minder mooi wit worden. En wat een hoger voltage met de hardheid doet weet ik niet. Als een bad ouder is wil het soms minder hechten en dan doe ik altijd het voltage hoger zetten. Tot dat ik het weer zie bubbelen zoals een nieuwbad.

Advertentie

Terug naar “Afwerking”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten