Pagina 1 van 1

Ruwe zwarte diamant in gieten

Geplaatst: woensdag 13-03-2019, 21:27
door reneesys
Hallo,
Ik ben nieuw hier en zit met een prangende vraag.

Heeft er iemand ervaring met het ingieten van ruwe zwarte diamant in platina of witgoud? Het is moeilijk te bepalen of en insluitsels of luchtbellen in de steen zitten. Door het specifieke ontwerp is verloren wastechniek met de steen al ingezet de enige manier om het juiste resultaat te bekomen, maar ik heb schrik dat het fout gaat bij het gieten. Ik las reeds de tips voor het vastzetten van de steen in het gips door genoeg ruimte onder en boven de steen te laten.
Indien je rechtreeks of onrechtstreeks ervaring hebt, waar kwam jullie ruwe zwarte diamant dan vandaan?

Alvast hartelijk dank,

Groetjes,
Renée

Re: Ruwe zwarte diamant in gieten

Geplaatst: donderdag 14-03-2019, 16:15
door Eljas
Ruwe diamant heb ik wel rechtstreeks gegoten. In Delfts gietzand een model van de ring gemaakt. Helemaal gietklaar gemaakt en toen de steen lokaal in het zand gedrukt en laten zitten. Bij het indrukken van de steen wel zorgen dat de steen niet te ver in het zand wordt gedrukt. Er moet na het gieten altijd wat goud over de rand van de steen blijven zitten om het vast te houden. Met was in gips een steen direct meegieten is wat lastiger. Na het uitsmelten van de cuvette is de kans aanwezig dat de diamant los in de holle achtergebleven ruimte komt te liggen. Mogelijk zit de steen dan niet op de locatie waar je bedoeld had. Ook kan er teveel goud over de bovenkant van de steen komen te zitten. Is allemaal wel op te lossen door goud weg te halen zodat de steen weer zichtbaar wordt.

Re: Ruwe zwarte diamant in gieten

Geplaatst: vrijdag 15-03-2019, 16:12
door Briolet
reneesys schreef:…Het is moeilijk te bepalen of en insluitsels of luchtbellen in de steen zitten…


Intgendeel. De steen is zwart omdat er veel insluitsels in zitten. Er zal dus altijd een verhoogd risico op spanning in de steen zitten. Bij gewone diamant kun je de spanning nog beoordelen door gebruik van gekruiste polaroid filters. Maar bij een ondoorzichtige steen lukt dat niet.

Het blijft gewoon een gok.