Pagina 1 van 1

bewerken van bot?

Geplaatst: maandag 13-10-2014, 23:21
door Constance Geeve
Hi all,

Ik heb een k9 hoektand waar ik een zetkast voor moet maken en er zat nog bot aan. Nu heb ik gemerkt dat bot makkelijk te bewerken is en wil ik eens proberen om daar iets mee te doen, maar ik weet niet wat voor bot ik moet nemen en waar ik dat kan halen. Bij de slager ofzo? En kook ik het dan eerst? Ik heb echt geen idee......

bewerken van bot

Geplaatst: woensdag 15-10-2014, 17:53
door John Gommans
Hallo Constance,

Bot kun je inderdaad halen bij een slager, natuurlijk niet die van de supermarkt die alleen verpakt verkoopt, maar een echte slager.
Heel mooi is Rund of varken.

Schenkel is ideaal, mooi dik bot. Schouderblad en rib wordt al heel snel te dun.
Je kookt het eerst goed uit totdat het vet eraf / eruit is.

Bewerken kun je het met zagen, vijlen, Dremel / hangboor noem maar op.
Hou het wel nat tegen het stuiven.
Werk je met de hangboor, gebruik dan lage snelheden ( stinkt anders verschrikkelijk ).
Naderhand kun je het eventueel kleuren door bv koken in thee.



Als je nog vragen hebt dan hoor ik het wel.

Groeten,

John

Geplaatst: woensdag 15-10-2014, 20:21
door @tjuh
ok ik moet even off topic inhaken....

maak dan eerst en goede bottenbouillion ervan; super gezond :wink: en naderhand heb je dan je schoongekookte botten om te bewerken. het uitkoken tot bouillion kan met runderbotten wel 2-3x.

Geplaatst: woensdag 15-10-2014, 21:13
door akkasilver
dan doe ik mee @tjuh: als je dan toch zo'n dikke schenkel neemt smeer dan het merg zolang het nog warm is uit op een geroosterde boterham, wat zout en peper erop en smullen! \:D/
Heleen

Geplaatst: donderdag 16-10-2014, 20:52
door Constance Geeve
Hahaha twee vliegen in 1 klap. Ik wilde 1 van de botten gebruiken die ik aan mijn honden geef. Die zijn al gekookt en zitten vol met smeerleverworst ofzo als je ze koopt. Dat eten ze eruit en als ik hem schoonkook kan ik daar dus wat mee gaan doen. Behalve dan boullion van trekken.......

Geplaatst: maandag 27-10-2014, 14:42
door Precious Art
Yep, Ik kreeg vroeger ook altijd de schenkels uit de soep die mijn schoonmoeder maakte. Leuke dingen mee gemaakt.
Houd er wel rekening mee dat het behoorlijk kan stinken, ha, ha.
Ik heb nu ook weer een schenkel liggen, maar ook een hoorn, waar ik iets mee wil.
Weet alleen nog niet wat.

Groetjes
Precious

Re: bewerken van bot

Geplaatst: maandag 27-10-2014, 15:00
door Briolet
John Gommans schreef:?natuurlijk niet die van de supermarkt die alleen verpakt verkoopt, maar een echte slager?
?Schenkel is ideaal, mooi dik bot.
Tja, bij mij heeft de supermarkt soms ook heel mooie schenkels liggen. En de meeste slagers slachten niet meer zelf, zodat ook bij hen het bot in het slachthuis achter blijft en niet in de winkel komt.

Geplaatst: maandag 27-10-2014, 19:58
door John Gommans
[/quote]Tja, bij mij heeft de supermarkt soms ook heel mooie schenkels liggen. En de meeste slagers slachten niet meer zelf, zodat ook bij hen het bot in het slachthuis achter blijft en niet in de winkel komt.[quote]

Heel mooi als je een supermarkt hebt die dat in zijn assortiment heeft.
Bij mij vindt je dit niet in de supermarkt, misschien omdat we hier nog een aantal zelf slachtende slagers hebben.


Groeten

John

Geplaatst: donderdag 06-11-2014, 19:55
door Lize Bouwman
Bij een dierenzaak kan je vaak stukken herten-gewei halen. Kost al snel 12,- voor een stuk. Maar is wel heel gaaf! Misschien is er ook ergens "losgelaten gewei" of zoiets te verkrijgen voor veel minder;) het lijkt om te bewerken meer op een soort brosse steen.