Pagina 1 van 2

SVS Mokume gane armband met onregelmatig patroon

Geplaatst: zaterdag 20-08-2016, 1:18
door TomTom
Een vervolg van mijn vorige SVS, SVS Mokume gane ring met regelmatig patroon (http://www.zilvermaan.com/viewtopic.php?f=42&t=5101)

Dit keer maak ik een armband met een vervormd patroon wat zijn basis heeft in het stervormig patroon. Ik heb deze armband gemaakt in opdracht van een vriend van me. Het was een verjaardagscadeau voor zijn vrouw.

Op maat zagen van plaatjes alpaca en zilver

Afbeelding

De plaatjes worden goed geschuurd, met schuurpapier en daarna met puimsteen afgewerkt. Hierna worden de plaatjes in de ultrasone gereinigd en daarna ontvet met aceton. Dan wordt een pakketje samengesteld met om en om alpaca en zilver. Dit pakketje wordt d.m.v. ijzerdraad goed gefixeerd. Het pakketje bestaat uit 7 plaatjes zilver en 6 plaatjes alpaca met een lengte van 100 mm, breedte van 10 mm en een dikte van 1 mm. Het totale gewicht is ca. 120 gram.

Afbeelding

Afbeelding

Waarom al deze moeite? Mokume gane berust op het principe van diffusie waarbij atomen van het ene materiaal overgaan naar het andere. In het grensvlak tussen de plaatjes ontstaat een nieuwe legering waarvan de samenstelling afhangt van de gebruikte materialen, druk en temperatuur. Deze legering kan zicht niet vormen of vormt zich niet over het gehele oppervlak van de plaatjes als deze voorwaarden niet goed zijn ingevuld. Dit uit zich niet direct nadat het pakket klaar is maat wel tijdens de opvolgende bewerkingen waarbij behoorlijk veel druk op het materiaal wordt gezet (torderen, walsen) waardoor de grensvlakken bezwijken en het pakket splijt.

Het is dus zaak om de materialen goed voor te bereiden en hier de tijd voor te nemen om te voorkomen dat je blokje in de vuilnisbak kan gooien. Een aantal essentiële stappen:

- Plaatjes moeten gezaagd worden i.p.v. geknipt. Met knippen vervorm je de randen van het plaatje (ze worden ingedrukt) waarmee je de kans op splijten vergroot
- Schuren met korrel 200 en 400
- Hierna afwerken met een tandenborstel of doek met royaal puimsteen. Alle diepe krassen moeten zijn verwijderd. Als deze erin zitten, gebruik het desbetreffende plaatje als bovenkant en draai de kras naar boven. D.w.z. niet in contact brengen met het tweede plaatje.
- Reinig de plaatjes in een ultrasoon en als je deze niet tot je beschikking hebt, goed afspoelen
- Laten drogen en ontvetten met aceton. Probeer hierna elk contact met je vingers op de plaatjes te vermijden i.v.m. huidvet; pak ze vast via de zijkant

Het pakketje plaatjes wordt goed ingesmeerd met borax en met twee branders door en door verwarmd. Als het hele pakket donkerrood is geworden komt het belangrijkste moment, het wachten op het zweten van de zilver laagjes. Het zweten is een indicatie dat op het grensvlak met het zilver/alpaca een legering wordt gevormd en het diffusieproces actief is. Dit heeft in technische termen liquid diffusion. De contactvlakken zijn in een vloeibare staat gekomen (smelt) en de uitwisseling vindt nu plaats tussen de metalen.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Op bovenste foto zie je de randen van het zilver glinsteren. Dit het punt dat de eutectische temperatuur wordt bereikt en er tussen de laagjes zilver en alpaca een uitwisseling van moleculen ontstaat. Tussen de laagjes wordt een nieuwe legering gevormd die als een soort lijm de plaatjes alpaca en zilver aan elkaar bindt. Er is nu een solide blokje gevormd. Het is een cruciale stap in het mokume gane proces. Verhit je het na het bereiken van het eutectische punt te veel door, dan ontstaat een plas zilver met losse plaatjes alpaca erin. Doe je het te kort, dan zal het blokje bij de verdere bewerkingsstappen splijten. Ervaring komt in stapjes is het motto ..

Het uiteindelijke blokje met de ijzerdraad eraf gepulkt. De laagjes zijn nu goed zichtbaar.

Afbeelding

Het blokje is te dik voor de octogoonwals en moet nu met de hand worden uitgesmeed om het langer en dunner te maken. Tussendoor wordt het blokje regelmatig verhit tot net aan de eutectische temperatuur. Dit heet ook wel uitgloeien en wordt gedaan om de spanning door het smeden uit het materiaal te halen. Ook zal telkens met het uitsmeden en uitgloeien de binding tussen de plaatjes van het blok worden versterkt.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Het blokje is nu dun genoeg om door de octogoonwals gehaald te worden. Met proces wordt een dikke, achtkantige staaf gemaakt.

Afbeelding

Afbeelding

De staaf wordt (na goed te hebben uitgegloeid) in een bankschroef gezet en getordeerd door het losse uiteinde d.m.v. een tang rond te draaien. Na dit project heb ik een wringijzer aangeschaft, werkt wat beter. Het doel is om ongeveer 5 windingen per 2 cm te krijgen. Na elke drie keer draaien, wordt het geheel weer uitgegloeid om de spanning uit het materiaal te halen e zo te voorkomen dat het breekt of splijt.

Afbeelding

Tussenresultaten van het torderen. Het aantal windingen per cm wordt nu steeds groter. Het zwart in de staaf is het oxide wat gevormd wordt door de verhitting van het alpaca tijdens het uitgloeien. Pas in het laatste stadium wordt dit oxide d.m.v. een zuurbad verwijderd.

Afbeelding

Afbeelding

De getordeerde staaf gaat voor de laatste maal in de octogoonwals om er een rechte staaf (dus zonder de bobbels van de windingen) van te maken. Als we nu de staaf in de lengterichting zouden doorzagen dan zou een regelmatig sterpatroon zichtbaar worden. Dit is echter niet het doel.

Afbeelding

De staaf wordt nu met behulp van freesjes met verschillende vormen van bovenaf ingekerfd en wordt hierna in de lengte door een plaatwals gehaald. Dit proces herhaald zich ca. 8 tot 10 keer. Het doel is om het regelmatige sterpatroon te verstoren door het frezen en door het walsen uit te rekken waardoor er toch een regelmatige patroon ontstaat. Ik frees niet dieper dan een derde van de dikte van het materiaal. De reden hiervoor is gelegen in het feit dat je een spanningsconcentrator introduceert (een gefreesd gat) wat tijdens het walsen uit kan groeien tot een splijtvlak.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Tussenresultaten van het frezen en walsen. Het patroon wat ontstaat wordt steeds meer zichtbaar en wordt door middel van gericht frezen verder aangepast. Dit tussenproduct is een langgerekte band waarvan een armband wordt gemaakt.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De armband net na het solderen en het rondslaan op een armbandtribulet. Je ziet nu dat de zwarte kleur is verdwenen door een behandeling van de armband in een zuurbad. Er zal nog een hoop gevijld en geschuurd moeten worden om een strakke armband te maken.

Eindresultaat.

Afbeelding

Afbeelding

Re: SVS Mokume gane armband met onregelmatig patroon

Geplaatst: zaterdag 20-08-2016, 9:10
door @tjuh
Erg mooi resultaat! en uitgebreide SvS, bedankt.

Nu vraag ik mij af, hoe wordt dit gekeurd? net zoals de varianten met goud/zilver of allerlei legeringen koper/goud etc.
Want qua zilver zit er meer dan 8 gram in.
ik heb nl tot nu toe niet meer als 8grams stukken gemaakt dus geen ervaring mwb het keuren.

Re: SVS Mokume gane armband met onregelmatig patroon

Geplaatst: zaterdag 20-08-2016, 9:20
door Zilvermaan
Wow, mooie uitgebreide svs!

Re: SVS Mokume gane armband met onregelmatig patroon

Geplaatst: zaterdag 20-08-2016, 10:15
door TomTom
ik heb geen idee hoe dat gekeurd zou moeten worden. Misschien een zilverstempel op het zilver deel can ee armband?

Re: SVS Mokume gane armband met onregelmatig patroon

Geplaatst: zaterdag 20-08-2016, 11:00
door Abo
Hierop is geen keuring of kan men niet keuren.
Vermits bij een keuring gekeken wordt hoeveel aantal deeltjes per duizend in het gelegeerde metaal aanwezig is, kan hier niet van een homogene legering gesproken worden.
Men zou wel het zilver kunnen stempelen en het goud apart en dan nog exact op het materiaal wat bij mokume haast niet te doen is.
De plaatselijke stempel is dan ook geen verificatie voor het hele werkstuk.

Mensen moeten het er maar mee doen met wat je aan info meegeeft maar stempelen (keuren) kan men mokumé niet.

Re: SVS Mokume gane armband met onregelmatig patroon

Geplaatst: zaterdag 20-08-2016, 12:55
door peterspanje
Mooie SVS TomTom, interessant, ik zelf heb dit nog nooit geprobeerd tzt, zal ik naar aanleiding van deze SVS het eens uit proberen! Bedankt voor de goede uitleg! :zwaai:

Re: SVS Mokume gane armband met onregelmatig patroon

Geplaatst: zaterdag 20-08-2016, 16:58
door Marja
Mooi geworden. Maar ik dacht dat alpaca bij div mensen allergische reactie geeft.

Marja

Re: SVS Mokume gane armband met onregelmatig patroon

Geplaatst: zondag 21-08-2016, 0:55
door Cees
Mooi stap voor stap Tom met een mooi eindresultaat.

Kijk er naar uit om het ook eens te doen

Re: SVS Mokume gane armband met onregelmatig patroon

Geplaatst: maandag 22-08-2016, 17:35
door Huub
fraaie svs vond het met het zwart geoxideerde alpaca meer contrast hebben

Re: SVS Mokume gane armband met onregelmatig patroon

Geplaatst: donderdag 08-09-2016, 11:29
door Birkertje70
wauw...wat ontzettend mooi!
Zeer bewerkelijke techniek, maar wat geeft het een prachtig resultaat, echt super!

Re: SVS Mokume gane armband met onregelmatig patroon

Geplaatst: maandag 10-07-2017, 15:02
door Gina B
Dank je wel voor de goede uitleg TomTom! Super! Met o.a. jouw uitleg en je andere SVS en een beetje op internet rondneuzen, ben ik het gaan uitproberen. Het is even een werkje maar zó leuk om te doen. Bij elke stap leer ik weer. Het is nog niet af maar hier een fotootje van mijn eerste resultaat (zilver-koper).
IMG_5759 klein.jpg
IMG_5759 klein.jpg (23.18 KiB) 13337 keer bekeken

Re: SVS Mokume gane armband met onregelmatig patroon

Geplaatst: dinsdag 11-07-2017, 19:44
door @tjuh
ziet er goed uit!

Re: SVS Mokume gane armband met onregelmatig patroon

Geplaatst: donderdag 20-07-2017, 19:03
door Krisje
Alpaca heeft bij veel mensen idd een allergische reactie
Daarom is het verstandig een zilveren binnenkant te maken ...ook koper geeft af op de huid en met een zilveren binnenkant wordt dat voorkomen
Ook in een ring : zilveren binnen ring maken ...

Re: SVS Mokume gane armband met onregelmatig patroon

Geplaatst: donderdag 02-11-2017, 18:10
door Precious Art
Helaas zijn alle foto's weg.....

Re: SVS Mokume gane armband met onregelmatig patroon

Geplaatst: donderdag 02-11-2017, 22:00
door Erika
Dat is omdat photobucket betaald is geworden en de bestaande foto's heeft verwijderd.
Zolang de leden die de topics hebben gemaakt de foto's niet opnieuw ergens uploaden en de adressen in de post wijzigen kunnen we als forum hier helaas niets aan doen. 00O
Misschien TomTom even mailen !?