Pagina 1 van 2

Platina ring verkleinen

Geplaatst: maandag 16-03-2015, 20:20
door Zalamann
Hi,

Ik heb enige tijd geleden een platinum verlovingsring met diamantje gekocht. http://www.jamesallen.com/engagement-rings/tension/platinum-spiral-solitaire-engagement-ring-item-1438. Mijn inmiddels verloofde is er hartstikke gelukkig mee! Nu zitten we alleen met het probleem dat de ring wat te groot is. Deze is 18,25 en moet naar maat 17,5. Ik ben bij verschillende edelsmeden en juweliers geweest, maar geen van hen kon de platinumring verkleinen. Kent er iemand een goede smid die dit wel kan?

Alvast heel erg bedankt!

Mark

Geplaatst: maandag 16-03-2015, 22:49
door Ari
Vreemd.

Zo'n doodnormale ring zou niet op maat te maken zijn?

Geplaatst: maandag 16-03-2015, 23:39
door Eljas
Een stukje tussenuit zagen en weer solderen. daar zal bij de juweliers het probleem niet zitten. Ik denk meer aan het feit dat platina heel zuiver bewerkt moet worden. Platina wil nogal eens grauw worden wanneer het niet in een goede schone omgeving wordt bewerkt. Daarom zijn atelier vaak alleen voor platina te bewerken ingericht.

Geplaatst: dinsdag 17-03-2015, 0:38
door Ari
Weer wat geleerd,:D

Zelf heb ik die ervaring gelukkig nog nooit gehad dat het grauw werd. Kun je ook verklaren waarom het eventueel grauw zou worden?

Geplaatst: dinsdag 17-03-2015, 8:41
door Zalamann
Er wordt inderdaad telkens vertelt dat er speciaal gereedschap nodig is. Weet iemand een goed atelier waar ze ervaring hebben met platinum? Liefst omgeving Limburg. Bedankt!

Geplaatst: dinsdag 17-03-2015, 10:36
door goldenwonder
Wat een onzin allemaal. Speciaal gereedschap etc. Ze werken nooit met platina, dus weten niet hoe te behandelen. En grauw worden? Het meest zuivere edelmetaal om mee te werken , wat grauw wordt? In mijn 25 jaar nog nooit meegemaakt. En er is hier toch al veel platina voorbij gekomen. De afwerking van platina is zeer belangrijk en daar hebben vele goudsmeden vaak niet het geduld voor.

Deze ring op maat maken is geen probleem. Bij verkleinen zal de steen los gaan zitten, maar deze is weer vast te zetten / hameren.

Geplaatst: woensdag 18-03-2015, 19:57
door Eljas
goldenwonder schreef: Ze werken nooit met platina, dus weten niet hoe te behandelen. En grauw worden? Het meest zuivere edelmetaal om mee te werken , wat grauw wordt? In mijn 25 jaar nog nooit


Ik heb (28 jaar ervaring in het vak) wel degelijk last gehad van onjuist omgaan met platina. Ook behoren werkplaatsen waar platina wordt verwerkt extra schoon te zijn.

Als je er verder geen problemen mee hebt (gehad) dan is dat alleen maar goed voor je. Hopelijk blijft dat zo. Misschien kun je dan de ring op maat maken? :wink:

Geplaatst: woensdag 18-03-2015, 21:04
door Willem Parel
Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan je verhaal Eljas maar eerlijk gezegd heb ik er tot nu toe ook geen last van gehad.
Maar ben wel nieuwsgierig wat hier dan de oorzaak van kan zijn, heb jij daar enig idee over.
Ik wist ook niet dat platinaverwerkende ateliers extra schoon ingericht zouden moeten zijn.

Geplaatst: woensdag 18-03-2015, 22:21
door Eljas
Mijn eerste negatieve ervaring met Platina was bij het maken van mijn eigen trouwringen. Het mooie nieuwe glanzend witte platina was een klein beetje grijzer geworden na het maken. Toen werkte ik nog maar enkele jaren als goudsmid en heb er verder niet echt bij stilgestaan hoe of wat. Later nog wel eens het zelfde gehad bij vermaken van platina ring. Toen kwam ik erachter dat solderen op houtskool en een vieze werkbank hier invloed op kan hebben. Ga je bij platinaspecialisten kijken dan hebben ze een zuivere werkplek met gereedschap dat alleen voor platina wordt gebruikt. Het platina is zo zuiver dat je het zonder vloeimiddel kunt solderen. Werkt prima maar logisch is het dan ook dat zuiver metaal snel onzuiverheden opneemt. Hoe en waarom weet ik niet precies maar ook mijn arbeidsverleden met platina geeft aan dat het niet zomaar even doen is. Wel lullig wanneer je een platina ring met briljanten bezet gaat repareren en je het daarna zou moeten rodineren om de grijze gloed weg te krijgen. Dat gaan we dus niet doen....

Geplaatst: woensdag 18-03-2015, 22:44
door Willem Parel
Klinkt allemaal plausibel, ik krijg niet heel veel arbeidsintensieve platinaklussen dus het gevaar van vervuiling is dan kleiner.
Je kunt het inderdaad "solderen" ofwel "fusen" zonder vloeimiddel en dan heb je of krijg je weinig last.
Maar ik kan me heel goed voorstellen dat als je alleen maar platina verwerkt met uitgebreidere klussen dat je via je werkblad kans op meer vervuiling en dat dit invloed heeft op de helderheid van de platinaglans.
Ik moet bekennen dat dit nooit bij mij opgekomen zou zijn omdat ik tot nu toe dit niet ervaren heb maar ben blij dat je ons bijgepraat hebt op dit gebied.
Kan ik er in de toekomst rekening mee houden. ;)^

Geplaatst: woensdag 18-03-2015, 23:35
door Ari
Dank je wel Eljas.

Geplaatst: donderdag 19-03-2015, 10:55
door Erika
http://www.zilvermaan.com/forum/viewtop ... ht=platina

Wat Eljas schrijft is vaktheorie. In ieder geval heb ik t zo geleerd. Aparte vijlen en ander verspanend gereedschap , geen houtskoolsteen om te fusen of solderen.
Extreem schoon werken etc.

misschien nog iets aan het bestaande topic over platina?

Geplaatst: woensdag 25-03-2015, 11:02
door Daniel Houwer
Ben het met golden wonder eens. Als je pincet schoon is en het soldeersteentje waar je je ring op legt of boven hangt is er niets aan de hand.
En
"Het platina is zo zuiver dat je het zonder vloeimiddel kunt solderen. Werkt prima maar logisch is het dan ook dat zuiver metaal snel onzuiverheden opneemt."

Volgens mij heb je de klepel horen luiden maar weet je niet waar het kalf verdronken is :)

Geplaatst: woensdag 25-03-2015, 12:11
door Aspasia
Volgens mij heb je de klepel horen luiden maar weet je niet waar het kalf verdronken is Smile


Die kende ik nog niet :D :D :D

Geplaatst: woensdag 25-03-2015, 12:57
door goldenwonder
Geen houtskool soldeersteen gebruiken. Platina-soldeer Hard gebruiken ( hoewel dat dusdanig hard is dat het op fusen lijkt). Daardoor vrijwel geen kans meer op opentrekken voeg bij het polijsten. Ik schaam mij als ik zie dat een goudsmid voor mij een platina ring met witgoud heeft afgesoldeerd. Blijf er dan vanaf. Schoon werken...moet je sowieso in het vaandel hebben. Maar ontopic....wie verklaart het grijze verkleuren, want ik heb dit nog nooit meegemaakt. Alle onderdelen hoogglans voorpolijsten en dan pas afmonteren geeft bij mij geen verkleuringen.