Pagina 1 van 1

Blitz beits

Geplaatst: dinsdag 20-03-2018, 20:01
door Ess
Goedeavond allemaal,

Heeft er iemand hier ervaring met blitz beits? Ik wil graag een zilver kommetje zwart van kleur maken , maar het balletje dat erin zit wil ik graag zilver houden.

Alvast bedankt Eveline

Re: Blitz beits

Geplaatst: woensdag 21-03-2018, 10:04
door Erika
Ja hoor
bal aflakken en dan beitsen bijvoorbeeld, of als het met penseel/kroontjespen kan , kun je zo richten . Anders dompelen en weer afwerken, met de hangmotor kom je op kleine plekjes:
Er zijn verschillende wegen die naar rome leiden.

Re: Blitz beits

Geplaatst: woensdag 21-03-2018, 11:15
door ErwinG
Ik breng Bliztbeits onverdund lokaal aan met een penzeel. Eventuele 'druipers' of 'kruipers' op de delen die ik glimmend zilver wil laten polijst ik weg met een fijn rubberwieltje.

Het zwart wordt mooier als je het na het aanbrengen bruneert of heel licht polijst.

Re: Blitz beits

Geplaatst: woensdag 21-03-2018, 12:49
door @tjuh
even een omweggetje:
ik heb pariser oxid staan, maar blijkbaar is de dop kapot gegaan terwijl die afgesloten stond, nu is het vloeibare verdampt, maar er zit nog een prutje in; is dit weer aan te lengen? en zo ja met wat?

Re: Blitz beits

Geplaatst: zaterdag 24-03-2018, 17:20
door Herman
is dit weer aan te lengen? en zo ja met wat? , dat is de vraag van @tjuh ,
Ik denk het niet , en wel hierom :
Alle zwartings middelen die te koop zijn bestaan uit Kaliumsulfide ofwel K2S opgelost in water en een beetje Loog , ik heb gecontroleerd en zag dat het mengsel Alkalisch was . Zilver is net als Lood erg gevoelig voor Suldide en reageert hier vrij heftig mee en kleurt zwart .
Het is niet zo gemakkelijk om voor te stellen hoe het werkt , maar ik probeer het toch .
Stel je laat een wind , die stinkt en dat is de ( S ) sulfide die je ruikt , in het potje is die stank gebonden aan Kalium ( zwak gebonden ; een soort verloving ).
Dan komt dit product in kontact met Zilver en dat slaat de vonk over en en vormt er Zilversulfide ofwel Ag2S en dat is dan zeer sterk gebonden
(het zg Huwelijk ) .
Die geur van die wind dat duurt niet lang , dat sulfide is niet instaat te blijven bestaan , het is zeer instabiel dwz. door de aanwezigheid van zuurstof en waterdamp in die omgeving oxydeert het sulfide ( de wind) uiteindelijk tot Sulfaat en is de stank weg .
In het potje met nog wat drap daar is Zuurstof uit de lucht toegetreden en heeft het sulfide geoxydeerd toe sulfaat , jammer .
Waarom het advies om het donker te bewaren , wel licht stralen zijn eigenlijk energie bundels die instabiele producten kunnen helpen bij het oxyderen
zoals Sulfiden.
OPM. vroeger werden boerderijen wit geschilderd met witte lood verf , in de korste keren was de kleur van de verf veranderd in grijs , dat kwam door de stank van de stront hoop die naast de boerderij was ,nu is dat niet meer ,men gebruikt nu Titaanoxyde dat reageer niet met stank (sulfide ).
Groeten herman

Re: Blitz beits

Geplaatst: zaterdag 24-03-2018, 22:13
door @tjuh
Hartelijk dank voor deze geurige uitleg b;)
Ik begrijp het iig wel, ik dacht alleen omdat je vroeger van een brokje zwavellever een papje maakte om te oxideren, dat dat proces dus ook weer omgekeerd kon worden b;)

Re: Blitz beits

Geplaatst: dinsdag 27-03-2018, 19:13
door Herman
Zwartings middelen
Nadat ik iets over Blitz -beits heb geschreven , ben ik op zoek gegaan naar meer info over dit onderwerp op internet .
Met verbazing zag ik dat er zeer veel over is geschreven in binnen als buitenland , maar dat de waarde hiervan betrekkelijk was .
Ik ben dus een klein onderzoek gestart naar Zwartings middelen voor edel metalen ( zilver en Goud ), en ik heb gekeken naar de chemische samenstellingen ,bruikbaarheid , prijs enz .
Ik ben de volgende producten of werkwijze tegen gekomen .
A , Blitz-beits
B , zwavel Lever
C , Pariser Oxyd
D , Zoutzuur methode
E , Ei methode
Gebleken is dat A en B totaal gelijk zijn , ze bevatten een basische waterige oplossing van kalium sulfide ( K2S )dat alleen te gebruiken is voor het zwarten van Zilver . dat basische wil zeggen dat de pH ongeveer 10 -12 is dwz , je kunt het goed vergelijken met een stevige soda oplossing die je gebruikt in de keuken . 100 ml kost ongeveer 8 euro ,bij verschillende leveranciers verkrijgbaar ,die geen opgave doen over kwaliteit of de concentratie van het product .
De firma Amazon levert Schwefalleber ofwel Kaliumsulfide in poedervorm 50 gr kost 5 euro, kun je zelf je oplossing maken .

C , wordt ook door verschillende firma’s geleverd ,maar het is mij niet goed gelukt de juiste samenstelling te achterhalen . Omdat ik de naam Pariser Oxyd in mijn studies nooit ben tegen gekomen denk ik dat we hier te maken hebben met Parijs Blauw een ijzercyanide verbinding die diep donker blauw van kleur is en zeer giftig .
Het product C , is ook weer breed verkrijgbaar in 20 en 100 ml flesjes welke geen water maar een mengsel van Ether en Ethanol bevatten waardoor dit product als zeer gevaarlijk wordt beschouwd en in de handel (Bv Duitsland firma Wieland en Fisher) omgeven is met veiligheids normen en het wordt ook niet in Nederland geleverd ,Bij ebay is het product wel verkrijgbaar en ook goedkoop ( 20 ml 12 euro ); sommige firma’s vragen absurde prijzen zoals Dohrmann 100 ml 55 euro
Dit product wordt als zwartings middel soms wel aan geprezen voor gebruik bij zilver als goud en dat verbaast mij niet want dit product gaat Geen chemische reactie aan met de edelmetalen , maar het werkt als een soort verfje ,waarvan de blauw zwarte kleur achter blijft nadat de ether en de alcohol zijn verdampt .
( ik heb dit product niet in gebruik en dus technisch gezien niet bewezen ).
In algemeenheid kun je stellen dat wanneer je een oppervlak wilt zwarten je altijd goed moet zorgen dat dat oppervlak VET vrij is , want de dunste laagjes vet verhinderen iedere goede werking .Ik gebruik zelf en altijd met succes Tri-Choor-Etheleen , ooit gekocht 1 L voor 10 gulden voor alles wat ik vet vrij moet maken .
Om het zwartings proces ( A of B ) wat te versnellen is lichtelijk verwarmen goed mogelijk ,
Bij C zou ik dat zeker niet doen gezien de brandbaarheid van de oplosmiddelen Ether en Alcohol

D , de zoutzuur methode , is volkomen flauwekul , zilver en zoutzuur gaan geen reactie aan .
De jonge dame die daar overschreef was doods bang van Blitz beits , maar zoutzuur daar had ze wel wat mee , onbegrijpelijk .

E , de Ei methode , prima idee , ik zou dan wel een rot ei nemen dat werk 10 x zo snel , maar ook hier hebben we te maken met sulfide net als met de Blitz-beits , maar nu is het aanwezig als gas en wel het zeer giftige Zwavelwaterstof gas H2S ; dat ontstaat bij de rotting van ei geel dat veel zwavel bevat.
Dat deel wat je niet zwart wilt hebben moet je nu wel afdekken ..
Waar ik verder nog op wil wijzen is de porositeit van het oppervlak dat een grote rol speelt in het zwartings proces bij gebruik van A of B U zult zich afvragen wat is porositeit nu weer , wel het beste laat dit zich vergelijken met ruwheid van het oppervlak .
Stel ik maakt twee gelijkwaardige bloementjes van zilver , Bloem 1 word verkregen door gieten en Bloem 2 wordt samen gesteld uit los afgewerkte hoog gepolijste blaadjes .
U kunt zich voorstellen dat de blaadjes van bloem 1 ruwer zullen zijn dan die van bloem 2 , wel nu bij het zwarten met A of B zal de reactie die moet plaats vinden beter verlopen met bloem 1 dan met Bloem 2 omdat het oppervlak veel ruwer is . Het relatief gladde oppervlak van bloem 2 zal ook zwart worden ,maar heeft meer tijd nodig , dwz. Het eindresultaat zal het zelfde zijn .
Bij gebruik van C zal er geen verschil zijn omdat hier sprake is van een soort lakken .
Alleen met een microscoop met een sterk vergroting kun je het verschil in ruwheid van het oppervlak goed zien .
Misschien dat deze bijdrage een positieve effect heeft op de resultaten van de leden van Zilvermaan .
Groeten herman

Re: Blitz beits

Geplaatst: dinsdag 27-03-2018, 22:53
door @tjuh
Wauw dank u wel voor deze speurtocht en uitleg.

Pariser oxyd heb ik dacht ik ooit gekocht bij ZuJeddeloh en die verzonden de 20ml gewoon naar nederland.
Maar even verder bordurend op de C, welke ik uitgedroogd heb liggen, indien ik er dus ethanol/ether bij zou doen zou die dus wel weer bruikbaar moeten worden....aangezien het niks met een chemische verbinding te maken heeft.

Tevens zal ik even het flesje 1 dezer dagen bestuderen om eventueel aanvullende info over de samenstelling te plaatsen, de reden dat ik het ooit kocht was vanwege de mooiere/diepere kleur dan met blitzbeits.

Re: Blitz beits

Geplaatst: woensdag 28-03-2018, 10:10
door Herman
Als mijn gedachte goed is dan heb je gelijk ,je kunt dan het flesje gewoon weer aanvullen , maar je zal Ether waarschijnlijk niet voorhanden hebben ook dat is geen probleem je kunt ook iets anders gebruiken .
In de tijd dat dit soort producten werden ontwikkeld rond 1800 had men weinig keus aan oplosmiddelen , iedereen had een klein flesje Ether en een grote fles Alcohol in zijn medicijn kast staan .
Met Ether werd er een Colloidale oplossing bereid en om het te snel verdampen tegen te gaan werd er alcohol toegevoegd .
Ik stel voor een proefje te doen met Thinner , wasbezine , Ethanol , Geconcentreerde ruiten sproeier vloeistof (iso-propyl alcohol ) .
Op een watten staafjes doe je een heel klein beetje drap uit het potje en vermeng dat 2 druppeltjes van een deze vloeistoffen op een wit schoteltje .
De vloeistof die het snelst de blauwe kleur door het watje doet verspreiden dat is de beste en daarmee kun je verder werken .
Ps gebruik geen Peut dat is te vettig .
Succes Groeten herman

Re: Blitz beits

Geplaatst: woensdag 28-03-2018, 12:28
door ErwinG
Herman schreef:Misschien dat deze bijdrage een positieve effect heeft op de resultaten van de leden van Zilvermaan .
Groeten herman
Bedankt voor het uitzoek- en tikwerk. Ik heb het met interesse gelezen :-)

Re: Blitz beits

Geplaatst: vrijdag 30-03-2018, 14:22
door Ess
Bedankt voor alle reacties. Ik heb weer veel geleerd over verschillende verkleuringen.